Direct naar content

Exclusief interview

Met het Breda Jazz Festival

Riant-Stoutenbeek is dit jaar trotse sponsor van het Breda Jazz Festival: het oudste en grootste vierdaagse jazzfestival van Nederland. Ter ere van deze samenwerking zijn we in gesprek gegaan met Hanneke Griffioen, de voorzitter van het Breda Jazz Festival.

Riant-Stoutenbeek trotse sponsor van Breda Jazz Festival

Dit jaar vindt de 51ste editie van het Breda Jazz Festival te Breda plaats. Dit is een van de oudste en bekendste jazzfestivals van Nederland en vindt ieder jaar plaats tijdens het Hemelvaartsweekend. Het Breda Jazz Festival is sinds 1971 uitgegroeid tot een groots vierdaags evenement voor een breed publiek. Het Breda Jazz Festival is toegankelijk voor iedereen! Dit jaar is Riant-Stoutenbeek trotse sponsor van het Breda Jazz Festival. Ter ere van deze samenwerking zijn wij in gesprek gegaan met de organisatie van het Breda Jazz Festival. Alles over dit Bredase evenement en de match met Riant-Stoutenbeek lees je in dit exclusieve interview.

1. Kun je mij wat meer vertellen over het Breda Jazz Festival?

Het Breda Jazz Festival is een vierdaags jazzfestival dat ieder jaar start op Hemelvaartsdag. De Bredase binnenstad is ons decor: we plaatsen verschillende podia verspreid door de stad Breda. Dit jaar vind je 22 podia in de binnenstad en 1 podium in het Havenkwartier, zo’n 20 minuten lopen vanaf het centrum van Breda. In totaal kun je dus bij 23 podia genieten van Jazz. 

“De Bredase binnenstad is ons decor.”

2. Dit jaar is alweer de 51ste editie: hoe is het ontstaan?

Het Breda Jazz Festival is een initiatief van fanatieke jazzmuzikanten afkomstig uit Breda, als gevolg van succesvolle jazzavonden onder de naam de Roaring Twenties Club Breda. De eerste editie was in 1971, toen onder de naam Oude Stijl Jazz Festival Breda. Dit werd een enorm succes en binnen 5 jaar was het een evenement van formaat. Het trok en trekt veel buitenlandse muzikanten (en ook bezoekers) aan. In de loop der jaren is het jazzfestival uitgegroeid tot een van de oudste en grootste jazzfestivals van Nederland.

3. Wat is jullie missie?

Onze missie is om jazzmuziek te bevorderen en dit doen wij door middel van het Breda Jazz Festival. De oude en traditionele stijlen van jazz mogen niet verloren gaan, zijn wij van mening. Door middel van dit evenement willen we iedereen kennis laten maken met jazz, ze inspireren om zelf jazzmuziek te maken en voor de liefhebbers die zich op deze manier het hele weekend kunnen wanen in de wereld van jazz.

"De oude en traditionele stijlen van Jazz mogen niet verloren gaan."

4. Kun je de sfeer omschrijven die overheerst tijdens dit weekend?

De sfeer is fantastisch. Het is gezellig, gemoedelijk en het publiek is enorm divers. Het Breda Jazz Festival vindt plaats in de periode dat het festivalseizoen van start gaat. Voor veel mensen is het Breda Jazz Festival dan ook een perfect moment om naar de binnenstad te trekken en te genieten van de gezelligheid, het mooie weer en uiteraard van goede muziek. Het voelt ook vaak als een soort reünie: veel mensen die elkaar jaarlijks op dit jazzfestival zien komen weer samen. 

5. Wat is de kracht achter het Breda Jazz Festival?

De allergrootste kracht achter het Breda Jazz Festival is de grote groep vrijwilligers. Het Breda Jazz Festival wordt georganiseerd door 125 tot 140 vrijwilligers, dankzij hen en onze sponsors en horecapartners is het jazzfestival. Sommige vrijwilligers zetten zich al 30 jaar in, sommigen pas een aantal jaar. Sommigen doen het omdat ze liefhebber zijn van jazz, sommigen willen heel graag hun steentje bijdragen aan het bevorderen van de stad Breda. Liefde voor de muziek en liefde voor de stad.

“De allergrootste kracht achter het Breda Jazz Festival is de grote groep vrijwilligers.”

6. Wat betekent het Breda Jazz Festival voor de stad Breda?

Het Breda Jazz Festival betekent heel veel voor de Brabantse stad Breda. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Het festival zorgt ook wel voor verbroedering, het houdt de Bredanaren bij elkaar. Iedere keer komen velen weer terug naar dit jazzfestival. ieder jaar weer opnieuw. Er zijn in de binnenstad van Breda ook veel podia te vinden, dus er is voor ieder wat wils.

Tijdens het Breda Jazz Festival is de hele binnenstad van Breda in feestelijke sferen. Zo zijn er zelfs een looporkest om de bezoekers die met het OV komen hartelijk te verwelkomen bij het Centraal Station Breda. Samen met de bezoekers wandelen ze, muziekmakend, richting het Valkenbergpark. Naast een lopend podium is er dit jaar voor het eerst ook een varend podium te vinden tijdens het Breda Jazz Festival. Pendelend tussen BAAI, het Valkenberg park en de Haven vaart een boot inclusief Jazzband. Zo kunnen bezoekers dit jaar ook varend genieten van jazzmuziek.

7. Is het voor jullie belangrijk om samen te werken met lokale ondernemers? Zo ja, waarom?

Wij werken inderdaad veel samen met lokale ondernemers. Denk aan een aantal hoofdsponsors en aan verschillende podiumsponsors zoals Riant-Stoutenbeek dit jaar sponsor is van het podium op de grote markt. DDaarnaast is er de Rhythm Club, de business club van het Breda Jazz Festival, zodat ook kleinere ondernemers zich kunnen verbinden aan het festival. Tot slot, is de horeca van Breda natuurlijk een super groot onderdeel van onze sponsors. Door de steun van de horeca kan dit festival grotendeels bestaan. Aan elk podium zijn namelijk 1 of meerdere horecazaken verbonden. 

8. Deze samenwerking komt voort uit het feit dat wij vinden dat het Breda Jazz Festival en Riant-Stoutenbeek een goede match zijn. Zo spreken we onder andere dezelfde doelgroep aan. Wat hebben het Breda Jazz Festival en Riant-Stoutenbeek in jullie ogen met elkaar gemeen? Aansluitend daarop, ben ik benieuwd wat jullie van ons vinden als sponsor?

Wij vinden het fijn om samen te werken met een bedrijf dat hart heeft voor de stad, en dat is onder andere Riant-Stoutenbeek. We hebben hetzelfde doel voor ogen: iets moois organiseren voor de stad Breda en haar inwoners. Een evenement zoals het Breda Jazz Festival brengt mensen samen. Zoals daarnet ook toegelicht, kan dit festival georganiseerd worden mede dankzij sponsors zoals Riant-Stoutenbeek. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee.

“Wij vinden het fijn om samen te werken met een bedrijf dat hart heeft voor de stad.”

9. De pay-off van Riant-Stoutenbeek is ‘dé inspiratie voor design’. Willen jullie met het Breda Jazz Festival ook dé inspiratie voor jazz zijn?

Ja, onze missie sluit hier zeker op aan. Dat is een van de redenen dat het Breda Jazz Festival is opgericht, om mensen te inspireren en kennis te laten maken met jazzmuziek. Of het nou bands of muzikanten zijn die je al kent of juist niet kent; het doel is om geïnspireerd te worden door deze muziek. Dus ja, daar kunnen wij ons zeker in vinden.

10. Bij Riant-Stoutenbeek willen we de klanten inspireren, adviseren en de mooiste designbeleving bieden wanneer zij langskomen in onze winkels; van inspiratie tot beleving. Wat voor beleving willen jullie de Jazzliefhebbers bieden? Met welke beleving hopen jullie dat de Jazzliefhebbers na een bezoek aan het Breda Jazz Festival naar huis gaan?

Jazzmuziek is het allerbelangrijkst. Dat staat centraal tijdens dit jazzfestival. We willen de bezoekers inspireren en kennis laten maken met dit muziekgenre zo breed als dat wij programmeren. We willen de bezoekers laten zien dat jazzmuziek voor iedereen is. Van jong tot oud. Wij zijn van mening dat jazzmuziek levend moet blijven. Daarom organiseren wij ook jaarlijks met heel veel plezier dit Jazzfestival.

“We willen de bezoekers laten zien dat jazzmuziek voor iedereen is.”

Exclusief: Orange Slice Jazz editie van Artifort bij Riant-Stoutenbeek

Ter ere van deze speciale samenwerking hebben we ook een exclusieve Jazz fauteuil ontwikkeld, namelijk de Orange Slice van Artifort. Een prachtige fauteuil in een unieke stof met bijpassende pootjes. Verkrijgbaar in 3 kleuren, nu voor slechts 2.199.-. 

Nieuwsbrief

Ook op de hoogte blijven van onze acties, aanbiedingen, interieurtrends en ervaringen van klanten?

Nieuw inspiratiemagazine.
Gratis in huis!

Dompel u onder in de wereld van design en laat u verwonderen.